Du lindar av olvon en midsommarkrans och hänger den om ditt hår. Du skrattar åt mångubbens benvita glans, som högt över tallen står. I natt skall du dansa vid Svartrama tjärn i långdans, i språngdans på glödande järn. I natt är du bjuden av dimman till dans, där Ull-Stina, Kull-Lina går

Nu är den snart här, den mest magiska natten på hela året, midsommarnatten. Det sägs att denna natt är fylld av hemlig magi då naturen fylls av övernaturliga krafter. Daggen som faller den natten ,källornas vatten, blommorna i naturen och trädens grönskande grenar, allt är fyllt av kraft och hemlig magi. Gränsen mellan människornas värld och det övernaturliga är tunnare än vanligt denna natt och det finns många berättelser om fantastiska saker som sades kunna hända då.

Enligt sägen så gick de trollkunniga baklänges över ängar denna natt för att samla läkeörter. Varför de gick baklänges vet jag inte, men de samlade örterna på midsommarnatten för man trodde att de var mest verksamma denna tid, att de var fyllda med helande magi.

Daggen från denna natt tros kunde bota sjukdomar och ge styrka, och om man tillsatte några droppar dagg i degen så blev brödet fantastiskt gott och om man samlade upp den i lakan blev skörden bättre.  Ville man ha extra kraftfull dagg skulle den tas från en kyrkogård, så klart! 😉

Midsommarnatten ansågs även vara lämplig för spådomar. Man skulle då sitta vid en sten eller korsning för att framkalla en vision om framtiden. Det sägs att man kunde få se liktåg gå förbi om det var någon skulle dö, och om man kunde höra gräset växa betydde det att skörden skulle bli bra. Men den mest kända spådomen under midsommar är att om man plockar ett ojämnt antal blommor, sju eller nio stycken under tystnad och lägger dem under kudden så ska man i sin dröm få möta den man ska gifta sig med. Det var viktigt att det var ett ojämnt antal eftersom ojämna tal var magiska. Och bröts tystnaden, bröts magin. Man kunde även söka upp en ”midsommarkälla” för att få se  ansiktet på denne person speglas i vattnet. Dom här källorna kunde även skänka styrka och god hälsa om man drack ur dem.

Man trodde även att det denna natt kom det även upp förtrollande skatter ur marken. Om man letade dessa under tystnad kunde man finna dem, men om man bröt tystnaden så försvann de ner i marken igen och gick inte mer att finna.

Jag älskar allt som har med magi och övernaturliga ting att göra. Jag tycker om att tro att det har funnits älvor som har dansat på tjärnar, och vättar som bott under gårdshus. Jag tror att det funnits personer som kunnat stilla blod, och att skogsrået är skogens härskarinna. Det kanske är konstigt, och totalt osannolikt att dessa varelser har funnits, men jag tror att det är sant att de har funnits i en tid som inte är som våran.

 

skogsra

 

 

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: